Onze paarden

Natural Horse Sense is een Educatie-, Ontwikkel- en Trainingscentrum voor mens en paard. logo-natural-horse-sense

Onze paarden

Onze paarden zijn cognitief, rustig en nieuwsgierig naar hun omgeving. In het contact met anderen, is hun beleving net zo belangrijk en mogen ze keuzes maken. Gelijkwaardigheid is voor mij als vanzelfsprekend en de basis voor een zuivere relatie.

Ze zijn opgevoed maar niet afgericht, bereid tot samenwerking en open om een contact aan te gaan.

Sugar

Sugar-paard-natural-horse-sense-loenen

Sugar Candy Cane, Quarter Horse, merrie koffievos, geboren 1996. Sugar is een zeer zorgzaam en sensibel paard. Leerpaard voor onze kleindochter Jada en een fantastisch paard om mee samen te werken tijdens het Coachen. Ze is zeer lief, rustig en ervaren.

Hagar

If you’re not with the one you love, love the one you’re with.
Fly, fly, precious one
Hagar-paard-natural-horse-sense-loenen

Hagar, (Nar) vader Aromat (Aswan), Arabisch Volbloed geb. 30-1-1989, overleden op 18-10-1998. Hagar was mijn eerste eigen paard en grote liefde. In een tijd van traditionele omgang met paarden, kwam hij in mij leven en betrad ik het pad van een andere omgang dan gebruikelijk. De band, omgang en relatie stonden bij mij bovenaan.

Zes jaar heeft hij me geholpen om op het juiste pad te komen van persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft de weg gewezen naar het zicht op een andere wereld voor mens en paard. Een weg van zoeken, bij jezelf komen en blijven staan waarvoor je staat. Accepteren en je hart volgen.

Dankbaar ben ik voor zijn lessen, en wat had ik hem nu graag bij me gehad! Hem laten zien wat zijn lessen teweeg gebracht hebben. Tranen heb ik gelaten aan de gedachtenis dat dit paard aan het begin stond van mijn visie, mijn keuze en mijn pad. Dank je voor je lessen xxx

Dotty

On the 7th day, God created horses.
On the 8th day, he painted the good ones.

Dotty (Fancy Lady Norfleet) is een American Paint merrie van 2001, vader is Count Charger.

Ze is zeer cognitief, bekijkt alles vanuit rust en neemt dan een beslissing. Een waanzinnige partner, vriendin en maatje voor mij. De afgelopen 7 jaar heeft ze me geholpen met mijn werkzaamheden en is daarbij zeer waardevol gebleken. Vele mensen heeft ze geleerd waar ze om vroegen, plezier gegeven zo ze verdienden en hoop gegeven wanneer het nodig was. Het is goed geweest. Ze mag vanaf de zijlijn meekijken, maar werkt niet meer samen met anderen. Sorry!

Djedda

paarden-spiegelen-loenen-gelderland

Djedda (Semanti) is een Volbloed Arabische merrie van 1999, vader is Elton (Abakan). Deze schimmelmerrie is zeer gevoelig, gereserveerd, elegant, en volgzaam.

Ik heb geen fijner paard meegemaakt, en elke keer is samenwerken met haar een feest!  Ze is soepel en van haar leer je hoe jezelf in het leven staat. Haar karakter is bijzonder en ik ben dankbaar zo’n leermeester om me heen te hebben. Ze is vrolijk en wil heel graag met je samenwerken, maar zonder druk. Ietwat gereserveerd gaat ze een contact aan, maar sluit je in haar hart wanneer je haar de ruimte geeft. Een zeer speciaal paard in het werken met mensen die, door ernstige problemen, moeilijk contact kunnen maken.

Sense

Sence (Sixth Sence Of My) is een Quarter Horse merrie van 2005.  Vader is DH Royal Flush (Fourteen Karat Jac).

Haar naam past perfect bij haar, want ze is intuïtief en sensibel. Een zeer onafhankelijk, eenkennig, zelfstandig en onverstoorbaar paard. Speels, ondeugend, uitdagend en duidelijk. Ze heeft een enorme inzet en intelligentie, en leert zeer snel. Geen knuffelpaard, maar een echte werker. Wat een cadeautje om met zo’n paard te mogen samen werken! Sence is door haar nuchterheid een heel waardevol paard in samenwerking met anderen.

Nino (NHS Collectors Item)

14.5.2009 – 29.7.2011

God looked around his garden
And found an empty space
He then looked down up on the earth
And saw your special face
He put his arms around you
And lifted you to rest
God’s garden must be beautiful
He only takes the best

Nino-paard-natural-horse-sense-loenen

Nino (NHS Collectors Item) was mijn droom, mijn maatje en stond voor levenskracht. Niet altijd gemakkelijk, maar eerlijk, energiek en puur. Hij kon voetballen als de beste (wat moet ik nu met al die ballen?) En heeft me zoveel gegeven in twee jaar tijd, dat ik alleen maar kan zeggen dat het twee waardevolle jaren waren en ik erop terug kijk, door alle tranen heen, met een glimlach. Met recht……… Best of both worlds.

Fitou

Fitou-paard-natural-horse-sense-loenen

Fitou is een mini Appaloosa ruin van 2003, vader Mcgyver. Hij is helemaal zwart met lange manen en er is nooit een vlekje naar boven gekomen, juist zo typerend voor het Appaloosa ras, het maakt hem niet minder mooi. Door zijn hele uitstraling lijkt hij op een Arabier in mini formaat. Fitou meet nog geen 80 cm en speelt met onze Ridgebacks in de tuin, maar is niet een typische rijpony. Wandelen en knuffelen vindt hij geweldig. Fitou heeft een rol in de workshops voor kinderen en laat zich graag horen. Hij doet niet onder voor de groten en neemt zijn taak heel serieus. Hij is heel lief, betrouwbaar en gevoelig. Maar vooral heel enthousiast.

Lotje (uit de loterij)

Corien van Heesbeekhoeve, appaloosa merrie, palomino panterbont. Geboren op 11 juli 2001. Vader is Norman van Bromishet en moeder is Lisa la Chico Caballo.

Lotje is de vriendin van menig kind en laat ze in hun waarde. Zeer geschikt voor kinderen die problemen hebben in de omgang met anderen, omdat ze rust geeft en vertrouwen biedt, maar ook liefde en aandacht vraagt. Ze is evenwichtig en heeft duidelijk plezier in het contact en doet alsof ze al jaren ervaring heeft.

Onin (Far Ute Painted Twice)

Onin is een American Paint, palomino tobiano, ruin van juni 2011. Vader Far Ute Fantasy (Europees kampioen in 2011 v. Switch Triple Play)

Onin is een prachtige jongen. Alles klopt aan hem: zijn kleur, vlekkenpatroon, bouw en karakter. Op een ding na, hij heeft PSSM. Een erfelijke spierziekte, die we onder controle hebben, maar nooit zal genezen. Het gaat goed met hem, of hij ooit zal kunnen worden bereden is de vraag, maar ook dan zal hij bij me blijven. Onin is een zeer gevoelige jongen met een rustig karakter, maar weet heel goed hoe hij zich uit moet drukken en kan me nogal eens verrassen. Kortom, hij houdt me scherp!

Alles wat hij een eerste keer meemaakt, lijkt geen indruk te maken. Hij mag groeien. We spelen, onderzoeken en ervaren samen en ik pas me aan, vanwege zijn fysieke beperkingen. Sinds kort hebben we voor hem een vriendje gevonden, Buck. Zodat hij zich uit kan leven, spelen en zo zijn energie niet op de merries richt, maar op een gelijke.

Ik ben heel zuinig op hem en hoop hem om me heen te hebben zolang als mogelijk is.

Buck

Buck-paard-natural-horse-sense-loenen

Buck is een Quarter Horse, ruin van 1994.  Zijn vader is Commander Flitz Frits. Buck is een ervaren jongen en bij ons gekomen om Onin te begeleiden in het groot worden. Nog wat onwennig, onderzoekend en aftastend, maar dat mag wanneer je hier net woont. Hij moet zijn plek nog vinden, maar neemt zijn taak als opvoeder zeer serieus, en daar ben ik blij mee.